נהג, התרשם, צילם ורשם – רון אקרמן

לא מזמן חגגנו את שמחת תורה/שמיני עצרת שהוא היום בו מסיימים לקרוא את התורה ומייד מתחילים שוב את קריאת פרשת "בראשית". והפרשה מתחילה במשפט "בראשית ברא אלוהים את השמים ואת הארץ". אז אני אתחיל את הכתבה הזו ברוח אותו משפט – "בראשית בראה סיאט את רמת הגימור קופרה". ומעשה שהיה כך היה; כפי שאני מקפיד לכתוב לכם כמעט בכל מבחן רכב הקשור למכונית מקבוצת פולקסווגן, שימשתי כדובר קבוצת פולקסווגן בישראל, על כל מותגיה משנת 1997 ועד לשנת 2009. אבל למעשה, את דריסת הרגל הראשונה שלי בקבוצה התחלתי עם המותג סיאט ובעיקר האיביזה. באותן שנים לאיביזה היה "דגם קצה" שהיה מכונה GTI והיה לו צבע ייחודי, סוג של ירקרק לימון. היה לו מנוע חזק, ג'נטים גדולים ובעיקר לבנים וצמיגים בריאים. כל אלה איפשרו לרכב ביצועים חמים והפכו אותו לחביב הצעירים וגם סייעו לאיביזה להתמצב כמותג בפני עצמו.

כשאני אומר שהאיביזה הפכה למותג בפני עצמו אני מתכוון לכך שכאשר שאלתם בעל מכונית איביזה (וכך זה עד היום) איזו מכונית יש לו הוא השיב ועדיין משיב בקצרה "איביזה"! לא "סיאט איביזה", אלא רק "איביזה". זו ההוכחה שהדגם הפך למותג עצמאי בתוך המותג הכללי. באותן השנים התחרתה סיאט עם האיביזה באליפות העולם בראלי, ה-WRC – World Rally Championship המפורסם. אבל בתוך האליפות עצמה יש קטגוריות שונות של רכבים, כי הרי לא יתכן שרכב סופר מיני עם הנעה קידמית כמו האיביזה יתחרה במפלצות ראלי 4X4 כמו הסובארו WRC או המיצובישי אוולושן ודומותיהן וגם ינצח אותן ולכן בתוך אליפות העולם בראלי יש קטגוריות משנה והתחרויות באותן קטגוריות מכונות "תחרויות גביע…" כשאחרי המילה "גביע" נוספה מילה שציינה את הקטגוריה הספציפית. ובאנגלית פשוטה המילה המשפט "תחרויות גביע" מתורגם ל- CUP RACING. נראה לי שאתם מתחילים להבין לאן זה הולך, נכון???

סיאט לקחה את שתי המילים CUP RACING קיצרה את המילהRACING ויצרה את המילה CUPRA. המילה הזו הפכה לרמת הגימור הקיצונית של סיאט והאיביזה הקיצונית ביותר שירדה מפס הייצור לא נקראה יותר GTI אלא קופרה. בדרך נוספה רמת גימור נוספת, ה-FR, אבל לא נעסוק בזה כאן.
סיאט מוצבה בתוך קבוצת פולקסווגן כמותג הצעיר, השובב והספורטיבי. עם השנים הלך המותג ו"השמין" והוסיף דגמים כמו הקורדובה (איביזה עם תא מטען) הלאון והטולדו (לאון עם תא מטען) ועוד ובסיאט עלה רעיון ליצור מותג בתוך מותג ולהפוך את רמת הגימור "קופרה" למותג בפני עצמו. לא כאן המקום לדון בסוגיה האם זה היה נכון או לא נכון, כי ממילא אף אחד לא התייעץ איתי ולא שאל אותי. אבל זה קרה וכדי לתת למותג החדש "נפח" לקחו את הלאון, הכניסו אותה לסדנת השיפורים של קופרה והפכו אותה ל"קופרה לאון". אבל זה לבדו לא הספיק כי אז ה"מותג" היה נראה יותר כמו סדנת שיפורים ולא כמותג עצמאי, אז במיוחד עבור המותג החדש פיתחו ועיצבו את הפורמנטור – רכב שקיים (בשלב הזה) רק במותג "קופרה".
מבחוץ

מדובר בסוג של ג'יפון (הטהרנים אומרים שהמילה "ג'יפון" והמילה "ספורט" לעולם לא יכולים להתחבר) מוגבה ומעוצב מאד. בכלל, כל שפת העיצוב של סיאט השתנתה בתחילת שנות ה-2000 עת התמנה מעצב המכוניות וולטר דה-סילבה, שהיה עד אז המעצב האגדי של אלפא-רומיאו, למעצב של סיאט והוא הוא האחראי להמפכת העיצוב שעברו מכוניות סיאט. בתחילה היה השנוי באיביזה שממכונית מעוגלת הפכה לבעלת קווים חדים יותר וספורטיביים יותר ובשנת 2004 ראינו את המהפך בלאון. בהמשך עבר דה-סילבה לאודי ועיצב את ה-A5 המדהימה, עיצב את הקו החדש של מכוניות אודי, הניח את טביעת האצבע שלו בלמבורגיני ובשנת 2015 סיים את דרכו עם קבוצת פולקסווגן.

הפורמנטור ממשיך את קו העיצוב האגרסיבי והמובחן שיצר דה-סילבה וכל מה שיש לי לומר על הפורמנטור הוא שמדובר ברכב חתיך. זוהי, אולי, אחת המכוניות הכי יפות על כבישי ישראל. אני חושב שיש רק עוד מכונית אחת שאמרתי את זה עליה – הפיז'ו 508 GT פאסט-בק.

אז כן, אני לא אכביר במילים על קווי העיצוב הסקסיים והזוויות החדות, אבל לא היה אדם אחד במהלך כל סופהשבוע שהרכב היה אצלי שלא עמד משתאה מול העיצוב של הרכב הזה. אנשים לא ידעו איזה רכב זה ומה הוא הלוגו הזה (חלק חשבו שמדובר בכלל בטסלה), אבל ידעו לומר שהוא מדהים בעיצובו ואני מסכים. תסתכלו בעצמכם ותבינו מדוע הציון שלי לעיצוב הפורמנטור הוא 9.5+ (את הציון "10" אני שומר למשהו גדול מהחיים)
דבר נוסף שניתן להבחין בו מבחוץ הוא רמות הגימור. הפורמנטור מגיע בכ-4 רמות גימור – "בסיס", SILVER STORM, BLACK PEARL ו- BLUE BLOOD.
ההבדלים מבחוץ באים לידי ביטוי בעיקר בגוון של חצאיות וחיפויי הפלסטיק סביב הרכב, אבל גם בחישוקים גדולים יותר ובעלי עיצוב שונה בכל רמת גימור.
דבר אחד קופץ לעין מייד והוא הלוגו הייחודי וצבע הלוגו – נחושת. האמת היא שהרעיון למצב את המותג עם צבע כל-כך ייחודי ויוצא דופן, מראה על העזה לא מעטה. התוצאה, לפחות בעיני, היא מושלמת. אני מאד מאד אוהב את הלוגו שמזכיר לי בכלל את השור הספרדי שמסמל את חבל קטלוניה בספרד (שם שוכנת סיאט), אבל אלמנט עיצובי נוסף בלוגו הוא שניתן למצוא בלוגו את כל האותיות הקשורות לשם CUPRA. נסו גם אתם למצוא את האותיות.

מבפנים
הפורמנטור עמוס בתוספות לעייפה. נתחיל מזה שגם מבחוץ, אבל גם מבפנים, לא ניתן להתעלם מגוון הנחושת הייחודי למותג וניתן למצוא אותו בלוגו שעל ההגה, במסגרות פתחי המזגן, בתיפורי העור ועוד. מאד מאד אהבתי את הייחוד שבצבע הנחושת הזה. רק הגוון הזה לבדו כבר יוצר בידול למותג. בידול שכל אחד היה רוצה לעצמו על הכביש.
אתחיל מזה שכל הדגמים של הפורמנטור, בכל רמות הגימור, מגיעים עם גג זכוכית פנורמי ענק, חשמלי ונפתח. זה לבדו מרשים מאד. ההגה הקטום, מסגרות הנחושת סביב פתחי המזגן ותיפורי הנחושת בדשבורד, גם מגיעים בכל הדגמים. דבר נוסף ששמים אליו לב מייד, הוא תאורת האווירה הייחודית שמתחילה במושב הנהג, עוברת לכל אורך החלק העליון של הדש בורד ומסתיימת בדלת הנוסע שלצד הנהג. כאן יש אלמנט עיצובי/בטיחותי נוסף והוא כאשר פותחים את הדלת,פס התאורה של אותה דלת הופך לאדום, כדי לציין שהדלך פתוחה. עם נעילת הדלת, התאורה חוזרת לצבע שנבחר על ידכם מלכתחילה. אלמנט בטיחותי נוסף ששייך לחבילת הבטיחות של הרכב, הוא התראת הרכב בשטח המת של הפורמנטור. בכל המכוניות כמעט, ההתראה הזו נמצאת בתוך המראה. כאן ההתראה היא חלק מפס התאורה של תאורת האוירה בדלת וברגע שרכב נמצא מצידכם, בשטח המת שלכם, תקבלו איתות צהוב/כתום חזק מאד מתוך פס התאורה עצמו. גימיק ייחודי. והוא גם עובד יפה וקופץ לעין.

לוח השעונים של הפורמנטור הוא דיגיטלי בשטח של כ-"10 ובמרכז הדש-בורד תמצאו את מסך המולטימדיה הצף שגם הוא בשטח "10. אגב, בדגם הבכיר, בעל המנוע החזק ביותר, תמצאו מסך מולטימדיה של "12. בעיני זה לא הבדל גדול. אבל הוא קיים. מערכת המולטימדה "דוברת" עברית והיא נעימה מאד, צבעונית מאד, בעלת גרפיקה ורזולוציה מצויינות ומאד אינטואיטיבית לתפעול. בהתאם לרמת הגימור שתזמינו, כך גם תקבלו את המושבים, שברמת הגימור שקיבלתי כללה מושבי בד עם כיוונון ידני ובדרגות הגימור הבכירות יותר מגיעים כמושבי באקט מעוצבים וספורטיביים מאד, מצופים עור ומחושמלים עם המון אפשרויות כיוונון, זכרונות וחימום למושבים (בעיני, לפחות, חימום מושבים בישראל הוא מיותר לגמרי. עדיף בעיני מושבים בעלי איוורור פנימי למניעת הזעה. אופציה זו קיימת במכוניות יוקרה מסויימות ואף בדגמי המנהלים של כמה מותגים שאינם נחשבים ל"יוקרה". אפשר היה להציע זאת גם כאן.

התוסף הכי "שווה" לצעירים ולצעירים ברוחם כאן הוא מערכת הסאונד. הפורמנטור הזו מצויידת ברמקולים של beats ואם אתם לא מכירים את מותג הרמקולים הזה, אז אתם ממש לא קהל היעד של הפורמנטור. הרמקולים האלה, יחד עם כיול ידני מדוייק של האיקולייזר, יתנו לכם צליל מדהים בתוך הרכב.
תפעול ההילוכים נעשה בעזרת מנוף קטנטן שכבר הפך לסטנדרט בכל קבוצת פולקסווגן.
המרווח הפנימי הוא סביר ולא יותר. אין מה לצפות יותר מידי מרכב שבסיס הגלגלים שלו עומד על 2.68 מ' והרוחב שלו (ללא מראות הצד) עומד על 1.83 מ' בלבד. לקחתי איתי חבר שגובהו הוא כ-1.9 מ' ובעל גוף גדול ושרירי והוא לא ממש מצא את עצמו במושב שליד הנהג. גם במושב האחורי, ייכנסו 2 מבוגרים בעלי גובה ממוצע או 3 ילדים.
תא המטען הוא בנפח סביר של 420 ליטר הנפח הזה נובע בין השאר מהעיצוב החד והזוויתי של החלון האחורי. לעיצוב המרהיב, יש מחיר קטן. ואני אישית, מעדיף את העיצוב על-פני הנפח.
ההנעה וההנאה
טוב, זה הסעיף שבו אני אהיה הכי פחות נחמד.

למבחן שלי התייצב הפורמנטור עם מנוע 1.5 טורבו בהספק של 150 כ"ס, מומנט של 25.5 קג"מ והנעה קידמית בלבד. לדגם הבכיר יותר יש מנוע 2.0 ליטר טורבו בעל הספק של 310 כ"ס, מומנט של מעל 40 קג"מ והנעה לכל ארבעת הגלגלים. אתם יודעים מה זה אומר?
אומר את זה בפשטות, בחדות ובקיצור – הדגם עם מנוע ה-1.5 ליטר נראה מצויין, אבל אין לו שום יומרות ספורטיביות. זה הדגם המושלם של "ללכת בלי ולהרגיש עם". זה מיועד למי שרוצה להיראות מצויין, אבל ביצועים וריגוש לא עומדים בראש סדר העדיפויות שלו. בזינוק מאפס יש למנוע הקטן השהיה מסויימת ולא ברורה ורק אחריה המנוע מתעורר לחיים. גם אם אבחר במצב נסיעה "ספורט".
ואגב מצב נסיעה "ספורט" לפורמנטור יש אפשרות לקבוע את קשיחות המתלים וההגה ברמה הרצויה לנהג. בעת כיול המתלים למצב "ספורט" הקיצוני ביותר ובעת כיול ההגה למצב "ספורט". ההיגוי הופך לקשה יותר והמתלים הופכים לכל-כך קשוחים וקשים שהסתימות יכולות לעוף לך מהפה. הבונוס הוא אחיזת כביש מצויינת ויציבות בלתי רגילה. הבעיה היא שהמנוע החלוש של 150 כ"ס אינו "נותן גב" למתלים המוקשחים ולהגה הקשה ולכן רמת התיסכול עלתה כל פעם מחדש. המשחק היחיד שנהנתי ממנו היה זריקת זנב ומשחקי החלקות (דריפט) ב"טבעות" שבעליה והירידה מכבישים מהירים ובכיכרות שוממות. באמת שלא היה קורה לסיאט כלום, אם היו מוציאים מהמנוע הזה עוד 20-30 כ"ס ועוד 5-7 קג"מ במומנט.

המנוע משודך לתיבת הילוכים DSG7 בעלת 7 מהירויות. את דעתי על התיבה הזו אמרתי כבר המון פעמים ואומר שוב – מדובר בתיבת הילוכים מופתית ומרהיבה. ההילוכים עוברים מהר מאד, חלק מאד ושקט מאד. תיבת ההילוכים הדו-מצמדית הזו, עושה עבודה מצויינת (ככל יכולתה) בהזנקת הרכב ממקומו ובשיוט שקט ומהיר על כבישים בינעירוניים, מה שמסייע גם לצריכת דלק של כ-18 ק"מ לליטר בנסיעה רגועה בקו ישר במהירות קבועה של 90-100 קמ"ש. יפה.
הפורמנטור בגרסת ה-1.5 טורבו הוא כבש בעור של נמר. אבל אין ספק שעור הנמר מדהים ביופיו.
צריכת הדלק הממוצעת של הפורמנטור עמדה על כ-12 ק"מ לליטר. סביר ביותר ויפה, בהתחשב במצב.
סיכום
הרכב שנבחן עולה כ-185,000 ש"ח. זה המון המון כסף. מחיר הפורמנטור מתחיל מכ-176,000 ש"ח לגרסת הבסיס ומגיע עד לכ-270,000 ש"ח בגרסה החזקה והמאובזרת ביותר. כשאבחן את גרסת ה-310 כ"ס 4X4, אדע לומר לכם אם הוא שווה את המחיר. בגרסה שבחנתי, יחס המחיר שקל/כ"ס/ספורט, הוא נמוך מידי לרעת המחיר. זה ממש לא רכב רע. הוא אפילו כייפי וחמוד מאד ובטח סופר-יפה וחתיך. אבל האם הוא "שווה" 185,000 ש"ח? את זה יחליט כל אחד על-פי רשימת סדר העדיפויות האישית שלו.



הצטרפו למדיות החברתיות :