נהג, התרשם, צילם וכתב – רון אקרמן – Ron Akerman

פולקסווגן הבינה כבר מזמן שהעתיד נמצא בקרוסאוברים. בהתחלה היא הלכה על גדול וייצרה את הטוארג – ג'יפ גדול ויוקרתי, בעל ביצועים מצויינים בכביש ובשטח. בהמשך הגיע הטיגואן ששאף להיות "טוארג מיני-מי". את שני אלה, היה לי הכבוד והיתה לי הזכות להשיק בישראל, עוד בהיותי דובר חברת צ'מפיון מוטורס, אי-אז משנת 1997 ועד לשנת 2010. לאחרונה השיקה צ'מפיון מוטורס בישראל את הג'יפון הכי קטן במשפחה, הטי-קרוס, שיושב על הפלטפורמה של הפולו והוא אח תאום לסיאט ארונה והסקודה קאמיק. את הטי-קרוס יצא לראות עוד בשנת 2018 באירופה, שם הושק לפני שנחת בישראל. נקודת הפתיחה של הטי-קרוס היא לא משהו, אם יורשה לי לומר. "על הנייר" מדובר על ג'יפון קטן שמבוסס על הסופר-מיני של הקבוצה – הפולו/איביזה/פאביה/אודיA1 ומה כבר יש לג'יפון כ"כ קטן להציע???
אז זהו, כשאמרתי "על הנייר" התכוונתי שבמציאות הדברים נראים אחרת לחלוטין ובמקרה של הטי-קרוס, הם נראים טוב בהרבה.
מבחוץ
אומר כבר בתחילת הפרק הזה, שזהו פרק העוצמה של הטי-קרוס. המראה שלו מבחוץ, הוא אחת מנקודות החוזק הבולטות שלו. בניגוד לסיאט ארונה שנראית כמו איביזה על סטרואידים, אבל עדיין איביזה, מעצבי פולקסווגן הכינו היטב את שיעורי הבית שלהם הפעם.

לטי-קרוס מראה שרירי מכל זוית שלא תסתכלו עליו והוא מעביר באופן חד משמעי את המסר – "אני רכב כבישטח רציני". גם אם הוא לא באמת כזה. כשאני אומר "הוא לא באמת כזה", אני מתכוון לכך שזה לא באמת רכב לשטח. בכלל, הקרוסאוברים המודרניים לא אמורים לרדת לשטח, אלא רק לתת את המראה החסון והישיבה הגבוהה שיש לרכבי השטח האמיתיים וכל זאת ברכב כביש.
את רכב המבחן קיבלתי ברמת גימור קומפורטליין ובצבע רוז מיטלי. בהתחלה לא ידעתי איך לאכול את הצבע הזה שנראה כמו צבע הרוז-גולד בתכשיטים, אך אני חייב לומר שבתוך זמן קצר מאד, הצבע "עשה לי שכל" ואני חושב שבסך הכל מדובר בצבע מיוחד מאד שמעניק לרכב מראה מיוחד מאד ו…אתם יודעים מה? הצבע הזה יתאים גם לנשים וגם לגברים.
הטי-קרוס הוא לא רכב גדול, להיפך. אורכו רק 4.1 מ' ורוחבו, ללא המראות, הוא 1.76 מ'. בתנאי התנועה העירונית ומצב החניה היום, ה"קוטן" הזה הוא ייתרון עצום. רוחק הסרנים שלו עומד רק על 2.55 מ' שזה קצת קצר. זה קצת קצר לרכב משפחתי, אבל זה עדיין יותר מרוחק הסרנים של הפולו עליה הוא מבוסס, שעומד על 2.47 מ'. זה אומר שהטי-קרוס גם יותר מרווח מהפולו? תיכף נראה.

חזית הטי-קרוס מעוצבת למשעי, כרכב שרירי. החל ממכסה המנוע, המשך בגריל הגדול שמשני קצותיו פנסי דרך גדולים ומאסיביים שבתוכם גופי תאורה רבועים ובעלי מראה מיוחד. הפגוש הקדמי המשלב פלסטיק שחור מעוצב היטב ושני פנסי ערפל גדולים כשהוא מסתיים למטה עם עוד כונס אויר גדול ופס במראה אלומיניום מוברש היורד כלפי מטה. כל אלה יחד נותנים לטי-קרוס מראה שרירי וקרבי בחזית.

מהצד אי אפשר שלא לציין את חיפויי הפלסטיק על בתי הגלגלים, פס הפלסטיק הכהה לאורך צד הרכב, קו המתניים הגבוה עד לחלונות הרכב ושני פסי הנשיאה שלמטען השחורים על הגג. גם כאן האמירה היא חד משמעית – חברים, מדובר ברכב כבישטח ולא ברכב כביש מקושט ב"כאילו", כמו כמה אחרים על הכביש.
רכב המבחן צויין בחישוקי "16 סבירים ואילו בגרסת הקומפורטליין-פלוס תקבלו חישוקי "17 מכובדים למראה.

בגרסת המבחן הגיעו כל חלונות הרכב שקופים ו"רגילים". בגרסת הקומפורטליין-פלוס, תקבלו את כל החלונות האחוריים מושחרים. אין ספק שרק השחרת החלונות והגדלת חישוקי הגלגלים כבר שווים את תוספת המחיר לגרסה הבכירה יותר וזאת עוד לפני התוספות הנוספות שיגיעו בפרק איבזור הפנים ומערכות הבטיחות.
על עיצוב כל החלק האחורי אומר כבר כעת, שאני נותן למעצבי פולקסווגן "פרס מפעל חיים" מיוחד. מדובר באחד העיצובים של אחורי רכב כבישטח שהכי אהבתי בשנה האחרונה.. החל מהספויילר האחורי הגדול והבולט בראש הדלת האחורית, עבור דרך יחידות התאורה האחוריות המעוצבות למשעי וביניהם, לכל רוחב הרכב עובר פס כהה רכב המשלב את לוגו פולקסווגן ועוד יחידות תאורה/מחזירי אור, המשך דרך הכיתוב T-CROSS בעיצוב המחודש שכל הקבוצה עוברת אליו ואשר מוסיף הצהרת כוונות וכלה בפגוש אחורי מאסיבי בשני גוונים – צבע הרכב ופלסטיק כהה במראה שטח הכרחי.


חברים, הטי-קרוס משדר שטח, נראה שטח ואני קובע כאן חד משמעית שמבחוץ ומבחינתי זה בייבי-טוארג. עם כל המשמעות החיובית והטובה.
מבפנים
אתחיל מייד בנקודה הכי חזקה של הטי-קרוס – גובה הישיבה. משהו לא מסתדר לי עם המידות של הרכב אל מול תנוחת הישיבה הגבוהה והשולטת. הכניסה למושב הנהג נוחה מאד, קלה מאד ולא דורשת אפילו קיפול קל של הברך. מ-צ-ו-י-ן. מיד כשהתיישבתי במושב הנהג וסגרתי את הדלת, חשתי שאני יושב ברכב גבוה יותר ומרווח הרבה יותר ממידותיו האמיתיות של הרכב הזה.

לטי-קרוס יש תא מטען שמידותיו משתנות שלוש (!!) פעמים. תא המטען ה"רגיל", נפחו 380 ליטר נאים. במושב האחורי יש "טריק" קטן וניתן להזיזו לפנים ולאחור עד 14 ס"מ. כאשר אין מטען גדול, אפשר לקחת את המושב כל הדרך לאחור ולתת ליושבים מאחור מרווח רגליים גדול יותר וכאש נדרש עוד מעט נפח הטענה, ניתן להזיז את כל המושב כ-14 ס"מ לפנים ואז נוצר תא מטען של 455 ליטרים מכובדים. כאשר משכיבים לחלוטין את גב המושב האחורי, הוא הופך למשטח אחד עם תא המטען ומתקבל נפח מטען עצום של 1,281 ליטרים מצויינים. המרווח בין בתי הגלגל מאחור הוא 99 ס"מ, שזה כמעט מטר עגול ומכובד עבור מזוודות, ארגזים ואפילו העמסת מכונת כביסה או מקרר קטן. מצויין לגודל רכב כזה.

לוח השעונים של הטי-קרוס מעוצב למשעי ובפעם הראשונה אחרי הרבה זמן, זכיתי לראות מסך מולטימדיה השקוע בדש-בורד ומהווה חלק אינטגרלי ממנו ולא מסך "צף", "מרחף", "שוחה" או "מקפץ", או כל אחד מהכינויים השיווקיים למסך מולטימדיה שנראה כאילו לא שייך למקום שלו. להוציא שני כפתורי תפעול בסיסיים של "ווליום" ו"חיפוש תחנות", כל שאר "כפתורי התפעול" של המולטימדיה, הם נקודות מגע על מסך חלק ונקי מכפתורים מיותרים. מאד מאד אהבתי את הניקיון העיצובי הזה. בחלק התחתון של הקונסולה המרכזית תמצאו כמה לחצנים לתפעול חיישני החניה, איתות החירום, מצב הנסיעה וניתוק כיבוי הרכב בעמידה ומתחת להם את מערכת מיזוג האויר הדיגיטלית. לוח השעונים עצמו הוא אנלוגי בגרסת הקופורטליין ומסך דיגיטלי בגרסת הקופורטליין פלוס. אני קיבלתי את גרסת הקומפורטליין כך שקיבלתי גם את השעונים האנלוגיים של המהירות והסל"ד. בין השעונים ישנו מסך דיגיטלי קטן שמקרין את שאר נתוני הרכב, לפי בחירה בבורר האופציות. כמובן שגם ההגה מכיל את כל לחצני התפעול הקבועים.
לצערי פה מסתיימות המחמאות בעניין התחושה בפנים. פולקסווגן לעולם, כנראה, תהיה פולקסווגן. כל הדש-בורד וחיפויי הדלתות, עשויים פלסטיק כהה ומשמים. בדלתות יש אפילו סוג של חיפוי פלסטיק פשוט, כהה, שמשרה תחושה קלה של עליבות. פולקסווגן, יכולים הייתם יותר. באמת שהגיע כבר הזמן להשתחרר מהאפרוריות הזאת.
ההנעה, התנועה וההנאה
בחזית הטי-קרוס מושתל המנוע הקטן ביותר המשרת כיום את קבוצת פולקסווגן – מנוע 1000 סמ"ק, 3 צילינדרים, טורבו. המנוע הקטן הזה הוא קטן בנתונים, אבל גדול בביצועים. ההספק שלו עומד על 115 כ"ס מכובדים והמומנט שלו עומד על כ-20 קג"מ. זה נתון הדומה למומנט של מנוע 2000 סמ"ק נטול טורבו. למנוע הזה משודכת תיבת הילוכים DSG7 המופלאה של פולקסווגן, בעלת קלאצ' כפול ושבעה הילוכים קדמיים. התיבה הזו עושה קסמים עם המנוע הקטן הזה ויחד הם נותנים עבודה מצויינת. אם בגרסת המבחן קיבלתי מפתח "רגיל" שכולל שלט לפתיחת ונעילת הרכב מרחוק, הרי שבגרסת ה"פלוס" תקבלו גם מערכת keyless שמאפשרת לכם להשאיר את השלט בכיס כל העת ולפתוח, להתניע ולנעול את הרכב רק באמצעות מגע האצבעות שלכם.

ירדנו 4 חברים לערבה. החלטתי שניסע לצוקים, על כביש 90 כדי לבקר ב- Rout90 מעדנייה ייחודית שמוכרת כריכי רוסטביף ואנטריקוט ומציעה את בירה "ערבה" המיוצרת במקום. הנסיעה מת"א, דרך כביש 6, עוקף באר שבע, דימונה, הירידות לים המלח והפניה ימינה לכביש הערבה, היתה מהירה בזכות המנוע המצויין ותיבת ההילוכים המופתית. תנוחת הנהיגה הגבוהה והשולטת מוסיפה לביטחון ולכייף שבנסיעה. אבל, וכאן יש סדרת "אבלים". היושבים במושב האחורי, שני מבוגרים לא מאד גדולי מידות, התלוננו על חוסר נוחות בישיבה וחוסר מובהק במיזוג. איך? איך פולקסווגן לא יכולה היתה להכניס מיזוג מפוצל בעל פתחים גם ליושבים מאחור? תרשמו לעצמכם פאול אחד. בירידות לים המלח התגלה החיסרון הבא; לאף אחד מהיושבים ברכב אין ידית אחיזה מעל החלון. אותה ידית שנוהגים לאחוז בה כדי להימנע מטילטולים ותנועות גוף מיותרות בפניות וסיבובים מהירים. תרשמו לעצמכם פאול שני.


מבחינת מערכות בטיחות, כולל הטי-קרוס את כל מה שאתם יכולים לבקש: מערכת בקרת שיוט אדפטיבית, מערכת בלימת חירום אוטונומית, מערכת למניעת תאונה מלפנים, מערכת התראה ותירון סטייה מנתיב ועוד. בגרסת הקומפורטליין-פלוס תקבלו גם את מערכת זיהוי כלי רכב בשטח מת.
אחרי שאכלנו כריכים מצויינים ושתינו בירה צוננת, התחלנו בנסיעה חזרה לת"א. אני חייב לציין שוב ושוב את המנוע השקט והחזק ואת צריכת הדלק המצויינת של הרכב הזה. אתם בהחלט יכולים לבנות על 20 ק"מ לליטר בשיוט של 90-100 קמ"ש בישורת ועל צריכה של כ 13-14 ק"מ לליטר בתוך העיר בנסיעה רגועה ללא עמידה אינסופית בפקקים זוללי בנזין.
המחיר והסיכום
מחיר גרסת הבסיס אותה בחנתי עומד על כ-130,000 ש"ח ואילו הגרסה הבכירה יותר, שגם נתוניה נכתבו בכתבה, עומד על כ-140,000 ש"ח. התדמית של מכוניות פולקסווגן היא של מכוניות יקרות יותר מהמתחרים. זה לא נכון בשנים האחרונות וממש לא נכון אם מדברים על הטי-קרוס.
מבחינת היחס מחיר/ניראות, הטי-קרוס נותן תמורה מצויינת לכסף. יש כאן ניראות ותחושה של ג'יפ חסון וקרבי במעטפת של מכונית סופר-מיני.
מבחינת עלות/תועלת, הטי-קרוס נותן תמורה טובה מאד בגרסת הקומפורטליין ותמורה מעט פחות טובה בגרסה הבכירה. ועדיין, הג'יפון החמוד הזה של פולקסווגן, גרם לי להירהורי כפירה ומחשבות האם הייתי רוצה אחד כזה ליד הבית, כמי שגר בת"א הפקוקה וצריך למצוא חניה ברחובותיה הבלתי אפשריים. התשובה היא שאולי כן.

הצטרפו למדיות החברתיות :