דצמבר 2013
צילומים: רוני אקרמן
מעל 700 ק"מ של נהיגה. והמשפט היחיד שעלה לי כל הזמן בראש היה "המכונית הזו עפה על עצמה", במלוא מובן המילה. מייד אסביר.
קיבלתי את מרצדס A קלאס החדשה לבדיקה.
כאשר ניצבים מחוץ ל-A קלאס החדשה, רוח מרצדס סבא נושבת עליך מכל הכיוונים ובעוצמה רבה.
המראה שלה הוא של מכונית גדולה בהרבה מהקטגוריה שלה. אם ה-A קלאס הראשונה היתה מבוכה עיצובית, הרי שהחדשה סוחטת מכל אחד "וואו" אחד גדול.
התיישבתי בתוך הרכב. אם נשווה מכוניות למחלקות בטיסות בינלאומיות אז במכוניות יש לנו:
"מחלקת תיירים", "מחלקת עסקים", "מחלקה ראשונה" ו…יש "מחלקת מרצדס".
ידעתי שלמכונית יש מנוע 1600 סמ"ק, טורבו, עם הספק לא מרהיב של 122 כ"ס (זהו דגם ה-180, ההתחלתי. יש גם דגם 200 עם 155 כ"ס ודגם נוסף עם 211 כ"ס). "אל תצפה להרבה" מלמלתי לעצמי. "לכל מכונית קוראנית 1600 יש היום 125 וגם 130 כ"ס" המשכתי לדכא את עצמי. מצד שני, המראה מאחור שידר בתדרים אחרים לגמרי; שני פתחי אגזוזים מצופים כרום המשדרים יוקרה וספורטיביות בו-זמנית. אז מה הולך פה?
מה באמת קרה? התשובות בהמשך.
נוחות נסיעה
החדשות הגדולות הן שהמרצדס הקטנה נוחה כמו מרצדס גדולה. הנהיגה והנסיעה נעימה, רכה וחלקה בכל תנאי כביש. גם בעיר וגם בכבישים הפתוחים.
למושב הנהג יש אינספור אפשרויות כוונון חשמליות ומהלך מושב הנהג לאחור הוא אין סופי עד כדי גיחוך. עם כל ה- 1.86 מ' שלי הסטתי את המושב לאחור עד למצב שבו פשוט לא הגעתי כלל לדוושות. יחד עם הגה המתכוונן לגובה ולעומק, ניתן להגיע לתנוחת הנהיגה האולטימטיבית. בגרסת ה-URBAN בה נהגתי, מותקנים מושבים קדמיים דמויי "באקט" (מושב מירוצים), האוחזים את הגוף באופן מושלם, נעים ונוח מאד ועשויים שילוב סופר-איכותי של עור ואריג ברמה גבוהה.
אחרי 4.5 שעות נהיגה רצופה יצאתי מהרכב רענן ועירני בדיוק כפי שנכנסתי אליו 4.5 שעות קודם.
למרות בסיס גלגלים גדול וארוך יותר מה"סיטרואן C אליזה" שבחנתי לפניה (בגיליון הקודם), המרצדס מרגישה מעט צפופה לנוסעים מאחור. למרות שהמושב האחורי נוח מאד, אינני מבין איך מהנדסי מרצדס לא הצליחו להוציא מבסיס גלגלים של 2.69 מ', את מה שמהנדסי סיטרואן הוציאו בהצלחה מבסיס גלגלים של 2.65 מ'. למהנדסי מרצדס פתרונים. גם תא המטען מעט קטן ולמרות שאין למכונית גלגל רזרבי (יש ערכת ניפוח חשמלית), התא אינו עמוק לא הצליח להכיל יותר משני טרולים קטנים.
איבזור
בסעיף הזה שיחקו אותה במרצדס בענק. לא חסכו בדבר; כיסא נהג מתכוונן חשמלית ובעל 3 זכרונות, מערכת שמע מדהימה עם 6 רמקולים וסאונד שמיימי, מערכת מולטימדיה לשליטה גם בטלפון הנייד בעזרת בלו-טות', אפשרות לשמיעת קבצי מוסיקה במערכת הרכב בעזרת הבלו-טות', אבל גם שקעי USB ושמע נוספים, לחיבור מכשירי מוסיקה אחרים.
הכל נשלט בעזרת מסך מרכזי צבעוני בגודל של 5.8 אינטש גדולים וברורים, ע"י בורר מרכזי אחד הנמצא במשענת היד המרכזית. בגג הרכב מותקן חלון זכוכית פנורמי ענק המכסה כשני שליש מהגג כולו. חלון זה גם נפתח כולו לחדוות כל נוסעי המכונית. ברכב מותקנת מצלמת רוורס הכולל סימונים של כניסה בטוחה והכוונה נכונה לכניסה לחניה, ללא פגיעה במכוניות אחרות או מכשולים. זוהי מערכת מוכרת היטב ממכוניות יוקרה גדולות ויקרות ונעים מאד למצוא אותה במכונית ה"בסיסית" של מרצדס.
בטיחות
ברור שמכונית של מרצדס תהיה מאובזרת בים של אבזרי ומיכלולי בטיחות ולא נפרט את כולם כאן, אך אני חייב לציין את "מערכת מניעת תאונה" הפועלת בעזרת חיישנים ומצלמה ומזהה כי הרכב מתקרב במהירות גבוהה מידי לעצם עומד או הנוסע במהירות נמוכה ממהירות המרצדס ומייד מתחילות לרצד נוריות אדומות בלוח השעונים, צפצוף אזהרה מתחיל להתריע ובעת בלימת חירום המערכת תוסיף כוח נוסף לכוח הבלימה של הנהג.
מערכת נוספת הראויה לאיזכור היא המערכת הבוחנת את עירנות הנהג ע"פ פרמטרים רבים ושונים הקשורים להגה, דוושת תאוצה, זווית ראש הנהג ועוד. כשהמערכת מזהה סימני עייפות, היא תמליץ מייד לנהג לעצור להתרעננות וזאת ע"י הופעת כוס קפה מהביל על לוח השעונים. חביב וחכם מאד. מערכת נוספת בודקת כל העת את לחץ האויר בצמיגים ומתריעה מייד כאשר לחץ האויר יורד באחד הצמיגים. כך, לעולם לא תגיעו למצב של חוסר אויר בגלגל וגם לא לאיבוד שליטה ברכב כתוצאה מלחצי אויר לא שוים.
התנהגות כביש
זהו הסעיף שבזכותו הוענקה לכתבה הכותרת "עפה על עצמה". אתם זוכרים שלא ממש התלהבתי מ-122 כ"ס?
אז זהו, שמה שבאמת קובע הוא המומנט ולא כוחות הסוס. המומנט משול ל"כוח" וכוחות הסוס משולים ל"כושר". אני אסביר; דמו לכם 2 זוגות אופניים שעל אחד מהם רוכב אדם גדול גוף עם הרבה כוח ברגליים ועל הזוג השני רוכב אדם רזה אך עם כוח סיבולת וכושר מצויין.
הראשון יזנק עם האופניים הרבה יותר חזק מהרוכב הרזה, אבל אחרי מרחק מסויים, כשייגמר הכוח ומה שייכנס לפעולה הוא הכושר, יעקוף הרוכב הרזה את הרוכב החזק אשר לו "נגמר האוויר". את זה מגדש טורבו יודע לעשות – לקחת הרבה אויר ולתת למנוע "בעיטה" של עוצמה שתעיף אותו קדימה. זה בדיוק מה שקרה לנו בכבישים הצרים והארוכים לאילת. המרצדס הקטנה יצאה לעקיפות תוך זינוק ביניים מדהים ממהירות של 80 או 90 קמ"ש למהירות של 130 או 140 קמ"ש ועקפה כל רכב אחר כאילו שהוא עומד. התחושה היתה שהמכונית פשוט "עפה".
אחיזת הכביש שלה היא פשוט דמיונית. המרצדס הזו נכנסת לכל פניה, בכל מהירות בביטחון עצמי של דוגמנית-על. הצמיגים שלה פשוט אוחזים באספלט ומסרבים לשחרר. אם בעקיפות מהירות עוסקים, אז זה המקום לתת קרדיט גם למערכת הבלימה המצויינת. כל לחיצה על הבלם כאילו גורמת לבלמי המכונית "לנשוך" בחוזקה את האספלט ולבלום מייד את המכונית באופן בטוח והחלטי מאד.
ידעתי שמדובר במנוע 1600 סמ"ק, אז גם ציפיתי לסאונד פשוט של פחנוע ששומעים ממכל מכונית 1600 טיפוסית של ליסינג – קול צווחה כאילו גירדתם חתיכת עץ על פומפיה.
אוי, כמה שאני טעיתי. שום דבר לא הכין אותי לחווית מנוע 1.6 טורבו של מרצדס – סאונד בשרני וספורטיבי שלא מותיר שום מקום לספק – "אל תזלזל בי". וזה עוד לפני שבחנתי את מנועי ה-155 כ"ס וה-211 כ"ס. הנדסת מכונות גרמנית לעילא ולעילא.
ה"בייבי מרצדס" מצויידת במערכת הקרויה Stop & Go אשר מדוממת את המנוע לחלוטין בעת עצירה ברמזור או עמידה ממושכת בפקק ומניעה אותו מייד עם הרמת הרגל מדוושת הבלם. חסכוני ובמיוחד טוב לאיכות הסביבה. עם זאת צריכת הדלק של המכונית בתנאי נהיגה שכללו האצות רבות, נסיעה בכבישים בינעירוניים פתוחים ונסיעה עירונית, משולבת, לאורך כ-700 ק"מ, נתנה צריכת דלק ממוצעת של כ-11-12 ק"מ לליטר. לא משהו להתעלף ממנו, אבל גם לא נורא.
בואו נגיד ככה; אם אתה רוצה להיראות במכונית יוקרה חדשה, עם המון ריספקט ויש לך פחות מ-200 אלף ₪, זו בדיוק המכונית עבורך.
מרצדס A180, מנוע 1.6 טורבו, 122 כ"ס. רמת גימור STYLE– 187,000 ₪.
רמת גימור URBAN – 212,000 ₪.
מרצדס A200, מנוע 1.6 טורבו 156 כ"ס. רמת גימור URBAN – 232,000 ₪.
מצדס A 250 , מנוע 2.0 טורבו 211 כ"ס, רמת גימור AMG – 275,000 ₪.
הצטרפו למדיות החברתיות :