נהג, כתב וצילם: רון אקרמן – Ron Akerman
סקודה השתילה מנוע 1000 סמ"ק באוקטביה הגדולה שלה. מהלך שיכול להיות מטופש מאד או חכם מאד. הייתי חייב לקחת את בת הכלאיים הזו למבחן קצר וחזרתי עם תובנות.
במהלך השנים האחרונות עברתי המון שלבים בהתפתחות האישית שלי. למדתי בקורס מאמנים (קואוצ'רים), הדרכתי אלפי אנשים לביצוע פריצות דרך אישיות והקשבתי להמון מנטורים בינלאומיים. המסר האחד והיחיד שאיתו אני הולך מאז הוא "להעיז". לא לפחד מהפחד, אלא לחתור כל הזמן לפריצת גבולות. ככה אני פועל בחיי האישיים והעסקיים. כאשר שמעתי שסקודה לקחה את המנוע שנמצא במכוניות המיני שלה, של סיאט ושל פולקסווגן והשתילה אותו במשפחתית הגדולה שלה, האוקטביה, מייד חשבתי על התעוזה שבפריצת גבולות ה"זה לא יכול להיות", או "זה בחיים לא יעבוד", או "הם השתגעו, המנוע הזה ילך אחרי תקופה קצרה" וכל שאר משפטי ה"מוטיבציה" שתמיד תשמעו כשתנסו לעשות מהלך שהוא נגד הזרם או נגד הכיוון של העדר הכללי.
כמי שלמד לאמץ שינויים ומתרגש כל יום מחדש מפריצות דרך ותעוזה, הייתי חייב לבדוק את השילוב הזה. יותר מכך, אני מאוהב. אני מאוהב במותג "סקודה" מאז שנת 2000, עת עבר המותג לטיפולה של חברת "צ'מפיון מוטורס" אשר אז שימשתי כדובר שלה. ראיתי איך מותג סובייטי לשעבר, עם היסטוריה מפוארת, שהפך למותג פח אשפה בתקופת השלטון הרוסי, קם מן העפר לאחר רכישתו ע"י פולקסווגן בתחילת שנות ה-90' ומבצע אל מול עינינו את מופע תחייתו של עוף החול האגדי.
כיום, בישראל ומזה כמה שנים שמותג הרכב האירופי הראשון בטבלת המכירות, אחרי 4 מותגי רכב יפנים וקוריאנים, הוא "סקודה". ולא סתם. לא כאן אהלל ואשבח את המותג, אבל כן אספר שבכל מכונית שהושקה ע"י סקודה משנת 2000 את התחברתי למותג והושקה הפאביה הראשונה, אחד מערכי הליבה של סקודה הוא "פתרונות חכמים" וכך תוכלו למצוא ברכבי סקודה המון דברים קטנים שעושים שינוי גדול.
כאשר שמעתי שסקודה הוציאה לשוק רכב משפחתי גדול עם מנוע של מכונית מיני זעירה, החלטתי לבדוק את העניין, במקום להקשיב לקולות הסקפטיים מסביבי.
הכתבה הזו תהיה יותר סיכום התרשמות מאשר "מבחן דרכים" קלאסי.
לכאורה, האוקטביה החדשה עם מנוע 1.0 ליטר טורבו ו-115 כ,ס מגלמת בתוכה את כל מה שטוב בהיי-טק של היום; קטן יותר, עוצמתי יותר, יעיל יותר". תנסו להיזכר במכוניות של שנות ה-30' וה-40' של המאה הקודמת – מנועים עצומי נפח, עם הרבה צילינדרים ולעומת זאת הספקים של 25-30 כ"ס ולעיתים אף פחות. עם השנים והתקדמות הטכנולוגיה, נפחי המנוע הלכו וירדו וההספקים הלכו ועלו. כעת נעשה פאסט-פורוורד לשנת 2000. כולנו זוכרים את מנועי ה-1600 סמ"ק שהיו כאן ועדיין נמצאים בחלק מהיפניות ובעיקר בקוריאניות. מנועים שהגיעו ועדיין מגיעים ל105 עד 120 כ"ס בממוצע. כיום הטורבו בא לעזרתנו והמנועים הולכים וקטנים, ההספק הולך ועולה בחדות, אבל נפח המנוע מאפשר חיסכון משמעותי בדלק, בנסיעה ושימוש נכונים במנוע.
האוקטביה החדשה (שהיא לא ממש חדשה, אלא יותר "מתיחת פנים" לדור הנוכחי של האוקטביה), היא מכונית גדולה. מאד. מרווחת מאד ונוחה מאד. בעבר היו בבעלותי שתי אוקטביות מדגם ה-RS הספורטיבי. אחת מודל 2004 עם מנוע 1.8 טורבו עם 180 כ"ס ואחת מודל 2008 עם מנוע 2000 סמ"ק טורבו ו-200 כ"ס. מתיחת הפנים הנוכחית כוללת הפרדה בפנסים הקדמיים, שינוי עיצוב של הפגוש הקדמי ותוספת של פס כרום לכל רוחב כונס האויר התחתון בפגוש.
מנוע ה-1000 סמ"ק בעל 3 צילינדרים הוא מנוע קטן. מאד. המניע את סקודה סיטיגו הקטנטנה, סיאט Mii המיניאטורית ופולקסווגן אפ! הננסית.
הניסיון להעלות את ההספק שלו ל-115 כ"ס ולהשתילו באוקטביה הוא נועז, לכל הדעות.
האוקטביה היא מכונית גדולה, מרווחת, מודרנית, איכותית ו…די כבדה. עם מנוע ה-1000 סמ"ק היא לא תזכה במקום הראשון בזינוק מאפס ל-100 קמ"ש. גם לא במקום השני. אבל היא עושה זאת יפה ומרשים מאד בתוך כ-10 שניות.
בנסיעה שוטפת בעיר או בכביש הבינעירוני, היא נוחה מאד זורמת בקצב התנועה ובהחלט מבצעת יפה עקיפות ותאוצות ביניים. ניתן להיעזר גם בידיות ההילוכים המצויות תחת ההגה לניהול נכון ומהיר יותר של ההילוכים. נאמר כך, אם לא היו אומרים לי מראש שלמכונית הזו יש מנוע של 1000 סמ"ק בחרטומה, לא הייתי מבדיל בינה לבין האוקטביה עם מנוע 1.2 ליטר טורבו ואולי, אולי, אפילו לא 1.4 טורבו.
האוקטביה הזו מצויידת בחבילת בטיחות אקטיבית כמעט מלאה וכוללת בלימה אוטונומית במקרה חירום כולל בנסיעה לאחור, שמירת נתיב, כולל תיקון עצמי של ההגה, התרעת שטחים מתים, מתן התראה לאחיזת ההגה במקרה שהנהג שומט את האחיזה ואם למרות ההתראה הקולית, היד אינה חוזרת להגה, הרכב מבצע בלימה פתאומית שאמורה להעיר את הנהג וממשיכה בנסיעה. מערכת מצויינת וחכמה מאד.
הפיצ'ר הבטיחותי שהכי הדהים אותי היה בעת הנסיעה לאחור; כאשר יצאתי ברוורס מחניה בין 2 עמודים נסעתי לאט לאט לאחור, אך הבטתי קדימה כדי לראות שאינני פוגע בעמודים. למרות זאת לפתע הרכב בלם בפתאומיות מעצמו. הסתכלתי בבהלה במראה וראיתי את בת זוגי חוצה מאחורי הרכב. המערכת זיהתה הולך רגל קרוב מידי לרכב ובלמה אותו למרות שהיה במצב נסיעה. אני מוריד את הכובע בפני האופציה הסופר-בטיחותית והסופר חכמה הזו.
למנועי 3 צילינדרים, יש סאונד מובחן מאד. וגם סוג של רעידות אופייניות בהילוך סרק. נדמה שבאוקטביה נפתרה הבעיה הזו לחלוטין. מתוך תא הנוסעים לא נשמע דבר. בידוד מוחלט של רעשי מנוע ואין רעידות כלל. אז נכון שהיא לא תזנק ראשונה ברמזור, אבל אין כלל תחושה של חוסר כוח.
המנוע הזערורי הזה, אך העוצמתי, משודך לתיבת ההילוכים DSG, הרובוטית והמופתית של פולקסוואגן ועושה עבודה מצויינת בהנעת המכונית הזו. תיבת ההילוכים הרובוטית כפולת המצמדים הזו, היא הטובה מסוגה בעולם, כיום, לעניות דעתי.
בכביש הבינעירוני הגעתי לצריכת דלק של 20 ק"מ לליטר. פשוט מבריק. בתוך העיר תעשה האוקטביה הזו כ-13 ק"מ לליטר. ואולי אף יותר, בהתאם לתנאי הנהיגה. מדובר בצריכת דלק מרשימה מאד בחיסכון שלה בכל קנה מידה. בוודאי לרכב בגודל כזה.
בואו ניגע רגע במחיר. האוקטביה הזו נמכרת ב-140,000 ש"ח. לא ממש זול. אם ניקח בחשבון שהיונדאי איוניק או הקיה נירו ההיברידיות, נמכרות בכ-136,000 ש"ח, מציגות חיסכון גדול יותר בדלק, מצויידות במנוע בנזין 1600 סמ"ק לצד מנוע חשמלי ומתפארות בכל האיבזור הבטיחותי האקטיבי האפשרי, היא שהמחיר שמבקשים עבור אוקטביה עם מנוע 1000 סמ"ק, הוא מעט גבוה מידי. מעט אבל לא יותר מידי.
למי שמחפש מכונית משפחתית גדולה ומרווחת, עם תא מטען של משאית, נוחות נסיעה אירופית, איכות ייצור והרכבה ובטיחות אקטיבית מצויינת, וחיסכון גדול מאד בדלק,
האוקטביה הזו מעניקה פיתרון אדיר ומצויין.
לא עברו מספיק שנים כדי להסתכל לאחור ולומר האם המהלך של השתלת מנוע קטן במכונית גדולה הוכיח את עצמו, אך בהחלט יש כאן פריצת גבולות ומהלך מוטורי נועז. האם הייתי קונה לעצמי אחת כזו? כן. בהחלט.
אני חושב שאני יכול לסכם ולומר שהאוקטביה 1.0 ליטר טורבו בשילוב תיבת ההילוכים האוטומטית/רובוטית, היא, אולי, המשפחתית הגדולה הכי חסכונית כיום בישראל, שאיננה היברידית.
הצטרפו למדיות החברתיות :