
נהג, חווה וצילם – רון אקרמן/ Ron Akerman
במסגרת "היהודים מעורבים בכל דבר בעולם", בוודאי תשמחו לשמוע שגם מייסד המותג סיטרואן, היה בן למשפחה יהודית טובה שהתגלגלה מאנגליה להולנד ומשם לצרפת. שם המשפחה המקורי שלה היה ציטרון. או, עכשיו אתם כבר בטח מזהים את השם ה"לימוני" הזה שנושאות גם כמה וכמה משפחות בישראל. אז, כשמשפחת ציטרון הגיעה לצרפת, היא גילתה שלצרפתים קשה לבטא את ה"צ" שבתחילת השם וה"נ" הסופית שבסוף המילה כלל לא נהגה בצרפתית וכך מ"ציטרון" זה הפך ל"סיטרו" ומשם הדרך ל"סיטרואן", היתה קצרה מאד.
בעיני כל מי מהקוראים שהוא מעל גיל 50, השם "סיטרואן" אומר חדשנות ופריצת דרך מוטורית. לאלה שנולדו 20 או 30 ואפילו 40 שנים אחרינו, אספר שהסיטרואן טרקסיון מסוף שנות ה-30 ותחילת ה-40, היתה הראשונה בעולם שהציגה בייצור מסחרי נרחב את ההנעה הקדמית, אבל גם היתה המכונית הראשונה בעולם שהציגה את שלדת המונוקוק, דהיינו רכב שהחוזק המבני שלו מבוסס על כל מבנה הרכב וללא "שאסי" המורכב משתי קורות פלדה היושבות מתחת לרכב לכל אורכו. בהמשך הציגה סיטרואן את פנסי הדרך הסובבים עם ההגה ואת מערכת המתלים המבוססת על גז ומאפשרת נסיעה רכה מאד, איזון הרכב בכבישים משובשים מאד, הגבהת הרכב למעבר מכשולים וה"טריק" אולי הכי מוכר של המערכת הזו היא האפשרות של הרכב לנסוע בצורה רגילה לחלוטין עם 3 גלגלים בלבד. תשאלו את מי שהיתה לו סיטרואן BX בשנות ה-80'.
אבל משנות ה-80' ואילך החלה סיטרואן לשקוע. כחלק מקונצרן PSA שהוא הבעלים גם של פיז'ו, החל ה"חיסכון" וקיצוץ הכנפיים היצירתיות של סיטרואן והמותג הזה הסתפק בגרסאות חיוורות ו"סיטרואניות" (בעיקר בגזרת הסמל) של מכוניות פיז'ו. זה לא היה נראה טוב, זה לא נסע טוב ובעיקר לא עבד טוב. בתחילת המאה הנוכחית, החלה סיטרואן לגבש עצמאות עיצובית והחלה לפתח "שפה" משלה וניסתה לחזור לתהילת העבר שלה. אני יכול לומר כמעט בהחלטיות שהדגמים הנוכחיים של סיטרואן לא נראים כמו העתק חיוור של אחיהם לבית פיז'ו, למרות שהם דגמים מקבילים לפלטפורמות של פיז'ו. היום בהחלט אפשר לדבר על סיטרואן כמותג שחזר לשורשיו ומציע חוויה מוטורית שונה, אפילו מאחיו פיז'ו.
מבחוץ

הרכב שקיבלתי למבחן היה ברמת הגימור הגבוהה המכונה SHINE PK. העיצוב החיצוני בשתי רמות הגימור נראה זהה. כך שגם מי שיבחר לרכוש את הרכב ברמת הגימור FEEL ה"בסיסית", יקבל את כל ההצגה. ה-C5 איירקרוס נראה גדול ושרירי, בעיקר בגזרת החזית והגריל הקדמי. ישנם כמה הבדלים "קוסמטיים" שאחד מהם הוא גם "תפעולי". בגרסה הבכירההחלונות האחוריים כהים, בגרסה הבכירה יש גג זכוכית פנורמי ובגרסה הבכירה יש חישוקי גלגלים בקוטר "19 במקום "17 בגרסה הבסיסית יותר. אין ספק שג'נטים גדולים יותר נראים טוב הרבה יותר, אך קחו בחשבון שזה בא על חשבון נוקשות מסוטיימת על הכביש, לעומת החישוק הקטן יותר. מלבד זאת, כל השאר – אותו דבר. החל ממסילות הגג שנראות מצויין ונלקחו ללא ספק, בעיצובן, מהקקטוס, דרך הטבעות הסיטרואניות שהפכו לסוג של "חתימה" עיצובית ונמצאות בפגוש הקדמי ובשתי הדלתות הקדמיות ומגיעות בקונטור של צבע שונה מצבע הרכב. ה"טבעות" האלה אינן מהותיות בעיתוב הרכב, אך אין ספק שהן מוסיפות נגיעה של סטייל. אני, אישית, מאד אוהב את עיצוב גריל החזית של הרכב. הוא "שמנמן" ושרירי וכולל שלוש שבכות לכניסת אוויר. התחתונה ביותר בחצאית שתחת הפגוש ובה משולבות גם שתי טבעות צבעוניות, השבכה/גריל המרכזי שמשני צדדיו משולבים בו פנסי הדרך והגריל העליון שמורכב מהלוגו של סיטרואן והנמשך לצדדים אל מעל פנסי הדרך ובו משולבים פנסי הלד. ה"חותמת העיצובית" הזו של סיטרואן של מכסה מנוע שנראה גבוה מעניק לרכבי סיטרואן בכלל ול-C5 בפרט מראה שרירי ועצמתי. אני מאד אוהב.



מהצד שומר הרכב על מראה הכבישטח ההכרחי עם חצאיות פלסטיק שחורות הנמשכות מהפגוש הקדמי, אל מעל בתי הגלגלים ועד לפגוש האחורי. חישוקי ה-"19 ממלאים היטב את בתי הגלגלים ונותנים לרכב מראה יוקרתי ועוצמתי. קו המתניים של הרכב הוא גבוה כשהדלת האחורית מסתיימת בקישוט כרום העוטף את הזכוכית הכהה ומאחוריה, הקורה האחורית של הרכב עטופה גם היא בזכוכית כהה, אלמנט שראינו כבר ב-C3.
אני מעניק לC5 איירקרוס את הציון 8 בעיצוב. בהחלט רכב נאה
מבפנים
כפי שאמרתי,, רכבי סיטרואן נושאים חותמת עיצובית ברורה. אבל כשפותחים את דלתות תא הנוסעים של ה-C5 איירקרוס, החותמת הזו מקבלת משנה תוקף. רכב המבחן כלל עיצוב דו-גווני של שחור וקרם ואי אפשר שלא לראות מייד את עיצוב תא הכפפות הייחודי שכולל אלמנטים הלקוחים ממזוודות הנסיעות של פעם, אלמנט שנתקלתי בו לראושנה בקקטוס הקודמת ואהבתי מאד. אלמנט עיצובי נוסף שהתגלה גם כמאד נוח ופונקציונתי, הוא המושבים. מדובר במושבים הכוללים ריפוד משולד של בד ועורץ הבד והעור בהירים והמושבים נראים כמו כורסאות ולא כמו כיסאות רכב טיפוסיים. כשהתיישבתי במושב הנהג הרגשתי מייד סוג של נוחות בלתי מוסברת, שלא חשתי במכוניות רבות אותן בחנתי עד כה. המושב האחורי, הוא למעשה שלושה מושבים נפרדים שאותם ניתן להזיז לפנים ולאחור בנפרד, להתאמה מלאה לכל נוסע בנפרד. פשוט נפלא. גג הרכב הוא גג זכוכית פנורמי נפלא עם תריס חשמלי המאפשר הגנה מפני השמש הקופחת.

הקוקפיט, או סביבת הנהג, כפי שנהוג לכנותה, מעוצב בנעימות ולמרות שה-C5 מבוסס על הפיז'ו 3008, הרי שאין שום דבר בעיצוב הפנים שמזכיר לנהג שהוא יושב ברכב משובט מקבוצת PSA. ההגה אינו קטן כמו בפיז'ו ו"פסנתר" תפעול תפקודי המזגן ועוד כמה דברים נמצא במיקום מעט נסתר בקונסולה המרכזית וכלל אינו דומה לזה שב-3008. מילות שבח רבות וחמות יש לי למערכת המולטימדיה. מדובר במערכת נעימה וקלה מאד לשימוש, מאד אינטואיטיבית. המערכת עברה "גיור כהלכה" והיא גם כותבת עברית וגם "קרואת" עברית, כך שכל רשימת אנשי הקשר עולה במלוא פארה, על המסך וכשמתקשרים אל הנוהג, ניתן לדעת מייד מי המתקשר. ישנן מערכות "דוברות עברית" בחלקן, במותגים אחרים. אך מערכת כזו, טרם ראיתי בכל מותג אחר מחוץ לקבוצת PSA. נהניתי מזה מאד
בכלל, התחושה הכללית בתוך תא הנוסעים ומאחורי ההגה, היתה לכל אורך המבחן, שאני יושב ברכב יקר יותר ממחירו של ה-C5 וזה כבר יתרון חשוב.
בנסיעה
ה-C5 איירקרוס מצוייד במנוע 1.6 ליטר טורבו בנזין עם הספק מכובד של 180 כ"ס ומומנט מאד מכובד של 25.5 קג"מ כל הנתונים האלה עוברים לגלגלים דרך תיבת הילוכים מופתית של אייסין בעלת 8 מהירויות שפועלת באופן חלק להדהים. עבודת הבידוד מרעשים שעדו מהנדסי סיטרואן, היא יותר ממופלאה והמנוע, יחד עם תיבת ההילוכים כל-כך שקטים, אפילו בתחילת הנסיעה, שהתחושה היא של ריחוף עדין והחלטי, יותר מאשר פעולת מנוע שמניעה את הרכב. גם בתאוצות מהמקום וגם בתאוצות ביניים ויציאה לעקיפות, מפגינים המנוע והתיבת ההילוכים פעולה נחושה ונחרצת והתחושה היא שהמנוע הזה חזק מאד. בהחלט נקודת זכות חזקה. מערכת המתלים ובולמי הזעזועים עושה עבודה מופתית והנסיעה ב-C5 היא רכה מאד ונעימה מאד מאד. אבל אל תתנו לרכות הזו לבלבל אתכם. אחיזת הכביש גבוהה מאד וגם בכניסה לפניות, תוך לחיצה על דוושת התאוצה, הרכב אינו משמיע תלונות או מחאות. נתוני צריכת הדלק כפי שמופיעים בקטלוג היצרן הם אופטימיים מאד, אך צריכת הדלק בפועל אינה גבוהה ועומדת על צריכה משולבת (בעיר/ובינעירוני) של כ-13 ק"מ לליטר. רחוק מנתוני היצרן, אבל בהחלט טוב מאד לרכב בגודל ובמשקל הזה.

לסיכום, כמה ימים לפני שבחנתי את ה-C5 אייירקרוס, בחנתי רכב כבישטח יוקרתי ויקר שמחירו גבוה בכ-300,000 ש"ח ממחיר האיירקרוס. אני חייב לומר לכם שלהוציא את העובדה שסיטרואן אינו נחשב מותג יוקרה שמהווה סמל סטטוס, ה-C5 נתן ונותן תמורה גבוהה בהרבה תמורת המחיר שלו, לעומת סמל הסטטוס שעולה 300% יותר
סיטרואן חוזרת לעצמה ובגדול
הצטרפו למדיות החברתיות :