משחקי לשון במזרח ירושלים

Home/בילוי/מסעדות/משחקי לשון במזרח ירושלים
מסעדת “קרדו” – מלון “לגאסי”,

דרך שכם 29, ירושלים.
 
משחקי לשון עם תצפית מרהיבה על העיר העתיקה ומזרח ירושלים.
 צילום: פז בר




לא יודע מה אתכם, אבל עבורי כל נסיעה לירושלים, היא כמו קפיצה קטנה לחו”ל.  גם אם אני נוסע לפגישה עסקית בירושלים ובוודאי אם אני נוסע לבילוי בעיר הזו, תמיד יורדת עלי אווירת חג ותחושה של חו”ל כשאני שם.
כשאני מסתובב בעיר העתיקה, ובשוק העיר העתיקה, התחושה היא שאני באיזו עיר מדהימה בחו”ל. כשאני נוסע דרך השכונות החרדיות, על שלל הגברים לבושי השחורים והנשים העטופות ביגוד צנוע, פיאות נוכריות לא כל-כך צנועות או כיסויי ראש שונים והמוני ילדים משחקים ברחוב בצפיפות נוראית, תחושת חו”ל שלי עוד מתגברת. אפילו סיור בשוק מחניודה, לא דומה לכלום ונותן לי הרגשה של חופשה קצרה בחו”ל.
לכן, כשקיבלתי הצעה לסקר מסעדת שף-גורמה, בשם “קרדו” בירושלים, שמחתי מאד על ההזדמנות.
אינני מכיר את ירושלים כל-כך טוב ולכן הכנסתי את הכתובת שקיבלתי – דרך שכם 29 – לתכנת הווייז שלי והפלגתי בדרכי מתל אביב לעיר הקודש.   מסתבר שהמסעדה נמצאת במלון “לגאסי” – Legacy – על גבול מה שקרוי “מזרח ירושלים”, באיזור מלונות “עץ הזית”, “לאונרדו פלזה” ועוד כמה.
המלון עצמו (ועל כך בכתבה נפרדת) שוכן בבניין היסטורי של Y.M.C.A  ונמצא בבעלות משפחת עפיפי מנצרת שבבעלותם עסקים רבים מאד וגם חברת האוטובוסים “נתיב”.
מר מוסא קזז מנכ”ל המל ומסעדת “קרדו”

בקומה החמישית והאחרונה של המלון מצויה מסעדת “קרדו” של השף ג’וני גוריק.

הדבר הראשון השובה את עיני עם כניסתי למסעדה, הוא חיוכו הענק של מנכ”ל המלון, מר מוסא קזז, אשר חיכה לי כדי לארח אותי במסעדה. הגעתי למסעדה עם הצלם הקבוע שלי פז בר ויחד עם מר קזז, התיישבנו שלושתנו לשולחן הצמוד לחלונות הענק המקיפים את המסעדה ומאפשרים מבט פנורמי מדהים על העיר העתיקה, מצד אחד והנוף המרהיב של מזרח ירושלים והר הצופים מצד שני.  הנוף עוצר נשימה ונופלת עליך מעין תובנה של “בוא’נה, אתה בר מזל שאתה פה”.  כשהתחלתי לדמיין איך כל הנוף הזה נראה בלילה, מפלס ההתרגשות שלי עלה עוד יותר.

מנכ”ל המלון, מר מוסא קזז, נמצא בענף המלונאות משנת 1985 ויחד עם שף המסעדה, ג’וני גוריק, הם גם מחזיקים ומנהלים בית ספר למלונאות בנוטר-דאם והתלמידים המצטיינים מגיעים לעבוד ולהשתלם במלון ובמסעדה.

מסעדת “קרדו” היא מסעדת שף ים תיכונית הכוללת מנות מזרחיות, איטלקיות ומנות ממדינות נוספות לחופי הים התיכון.

כן, אני יודע. ברגע ששמעתם “מסעדה ים תיכונית”, יצא לכם המון אוויר מהריאות ואמרתם לעצמכם “כן, כן.  נו, עוד שיפודיה מתוחכמת ובשרים על האש ו…חומוס”.  נכון?   איך אני יודע?  כי זה גם מה שאני חשבתי כשאדון קזז תיאר לי את המסעדה בפתיחת דבריו.

והדעה הקדומה הזו שלי, התגלתה כהפוכה ב-180 מעלות למהות ולתפריט של המסעדה.

ההתמחות של השף ג’וני היא במנות מזרחיות המקבלות מגע מודרני, עם טוויסט של מטבח אירופי ושילוב של עיצוב ופרזנטציה חדשניים.   תוסיפו לכך את חוויית האירוח הערבית המדהימה וקבלת הפנים הסופר-חמה ויש לכם כאן נוסחה קולינרית מנצחת.

מוסא קזז הוא “פריק” של הקפדה על ניקיון, סדר ושימת לב לפרטים הקטנים.   קזז רואה את המלון שלו ואת מסעדת “קרדו” כתחרות ישירה למלונות העילית “אמריקן קולוני” ו”סנט ג’ורג’ ” והדבר ניכר בכל פינה של המסעדה ובעיקר במטבח המבריק והפתוח לעין כל הסועדים.

המטבח הפתוח של המסעדה הוא מופת של ניקיון, סדר ושקט מוחלט בעת הכנת המנות לכל הסועדים.  במהלך כל הארוחה לא שמענו ולו רעש קליל מכיוון המטבח, אבל עקבנו בהשתאות אחר עבודתו של הסו-שף חסן אשר יצר כל מנה ביד אמן, במקצועיות רבה.

סו-שף חסן בונה את הסלט
מצלחתים באומנות

לדבריו של מנכ”ל המלון, ארוחת הבוקר של מלון לגאסי, מתחרה ואף עולה על ארוחת הבוקר רבת המוניטין של מלון “אמריקן קולוני”.  בעקבות החוויה הקולינרית שעברנו שם, בארוחת צהריים, לא נותר לי אלא לקבל את דבריו.  אבל אשמח להגיע, להתרשם ולשתף אתכם.
בואו נחזור לארוחת הצהריים.

מייד עם שבתנו ליד השולחן הוגש לנו לחם הבית הייחודי של מסעדת “קרדו”.  מדובר במאפה במרקם של פיתה, המוכן במקום בתנור אבן מרהיב, עם אש פתוחה (מכל מקום במסעדה רואים את התנור הזה).  לצד לחם הבית הוגש מטבל עגבניות מיובשות טעים ופיקנטי.

תנור אבן עם אש פתוחה, לחווית אפיה אותנטית

לפתיחה הוגשו לנו כמה מנות ראשונות מתוך התפריט, כדי להתרשם מיכולות השף והמטבח:

  1. צלחת עם שני סוגי חומוס המופרדים ביניהם: חומוס עם פסטו וחומוס מעורב בעגבניות מיובשות.
  2. צלחת חציל בלאדי עשוי על האש עם טחינה, סלט ובצל ירוק
  3. קערה עם “פטוש” – סלט מירקות חתוכים גס וריבועים של פיתה-טוסט (שאתם מכירים היום כ”פיתה קראנצ’ “)
  4. צלחת של סלט טבולה.

 

כל המנות הראשונות שהוגשו. יחד.

אתחיל דווקא מסלט הטבולה.  למה?  כי זה בדיוק הפוך ממה שמגישים לכם בכל מסעדה באבו-גוש או בכל שיפודיה.  כאן הסלט מגיע דווקא עם מעט בורגול והמון פטרוזיליה. המרקם נעים ועדין והטעם פשוט מצויין.

החציל הבלאדי עשוי עדין ונימוח בפה, כמעט “נמס” ועם זאת שומר על טעם הצליה על האש.  הטחינה אינה משתלטת בטעמה על החציל ועם זאת הטעם שלה הוא אלוהי.  לשאלתי מהיכן הטחינה, חייך מוסא קזז חיוך מלא מסתורין וענה ביובש: “את הטחינה אנחנו מביאים מנצרת. לא קונים בשוק”. ואכן, ניכר בטעמה של הטחינה שהיא מגיעה ממקום מיוחד.   בתמהיל של החציל הבלאדי העשוי על האש, יחד עם סלא הירקות והבצל הירוק פשוט טעים בטירוף.

והנה הסיבה שבכותרת הכתבה כתבתי “משחקי לשון”. החומוס.

כשחושבים על המילה חומוס, ישר עולה תמונה אחת ועל החייך עולה טעם אחד.  נכון?    מנת החומוס של השף ג’וני מוכיחה שאפשר ורצוי לחשוב מחוץ לקופסא.  החומוס מוגש כאן בשלוש אפשרויות:

–          הרגילה והלא ממש מעניינת

–          חומוס עם עגבניות מיובשות.  חגיגה אמיתית ללשון

–          חומוס עם פסטו – במרקם מצויין ומעניין על הלשון.

שני סוגי החומוס, זה עם העגבניות המיובשות וזה עם הפסטו, שניהם “חומוס”, אבל שניהם כל-כך שונים אחד מהשני, שאתם חייבים לנסות בעצמכם כדי להבין.

סלט הפטוש, זה שנראה כאילו לקוח מהפרסומת לפיתה קראנץ’, הוא גם טעים מאד, אבל גם מהווה טוויסט מצויין ומעניין לסלט השגרתי.

למנות העיקריות קיבלנו שתי מנות המהוות את “חתימת השף” על המסעדה:

–          “מוסאחן” – עופיון קטן עם בצל וסומאק, על מצע של לחם הבית ושמן זית.  על פי המסורת הערבית, המנה הזו תמיד מוגשת עם פיתה ענקית.  כאן בחר השף לעשות טוויסט ולהניח את העופיון על פיתה קטנטנה המהווה מעין מצע לעופיון, כשבעופיון תקוע “מזרק” עם שמן זית.  תוסיפו אתם כמה שתרצו. אהבתי.

–          “מיקס גריל” – הכולל קבב, עופיון, שיפוד פרגית, צלע טלה ועל זה מגיע עם צ’יפס בסגנון ביתי, שיפוד בצל ועגבניה וקצת טחינה לטיבול. בצד המנה מוגשת קובית פירה ועליה ירקות בגריל.  גם טעים וגם מאד יפה.

שתי המנות טעימות מאד, משביעות מאד ועשויות בעדינות ומוגשות בטוב טעם. חוויה אמיתית לעין וללשון.

מוסאחן
מיקס גריל

אפילו המים מוגשים בבקבוקי זכוכית המשווים לארוחה אופי איכותי.  גם כאן ניכרת “חתימתו” של מוסא קזז המקפיד על הפרטים הקטנים.

לסיום

למנות האחרונות האחרונות הוגשו לנו שתי אופציות.

האחת – פאדג’ שוקולד וכדור ווניל – מנה טעימה, אח שגרתית, שניתן למצוא בכל מסעדה.

השניה – כל טוב המזרח בצלחת אחת – מנה אותנטית ומצויינת הכוללת סימולינה עטופה בסירת גבינת מוצרלה, קוביות סולת ותירס וכדור של הריסה בתוספת פיסטוק.    מנה מרהיבה מבחינה ויזואלית וטעימה מבחינה קולינרית.

כל טוב המזרח – בצלחת אחת

ואגב, הכל עשוי בעבודת יד, כאן במסעדה!

בואו נדבר רגע על המחיר

כשאומרים לי את צירוף המילים “מסעדת שף”, מבחינתי זו כבר תחילתה של בניית אליבי למחיר הזוי של המנות.

לא כאן!!!!  אנחנו נדהמנו מהמחיר הסביר מאד של המנות

המנות הראשונות שנסקרו כאן – 25 ₪ בלבד למנה

המנות העיקריות – ה”מוסאחן” – 97 ₪ וה”מיקס גריל” – 99 ₪.

כל המנות האחרונות במסעדה – 39 ₪.

אפשר לסיים ארוחה מלאה, של שלוש מנות בכ-160 ₪ לסועד.  מחיר שפוי ביותר.

במנות הראשונות היחס בין המחיר לכמות המוגשת הוא הזוי ומדהים לטובת הסועד, ברמה שלא ראיתי בשום מקום אחר והטעם? “פצצות לגבות”, כמו שאומר שותפי לארוחה.  הנוף המדהים, אגב, הוא בחינם לגמרי.

הנוף – בחינם

ביום שאני הייתי במסעדה, זרחה השמש בחמימות.  אבל יש לי הרגשה שדווקא בימי סגריר, הנוף והאווירה מדהימים עוד יותר.

הכי כדאי להגיע בשעות הצהריים, כשהמקום ריק יחסית ותוכלו לבחור מקום ישיבה מועדף ליד החלון או במרפסת הסגורה הצופה לעיר העתיקה.  בשעות הערב כדי להזמין מקום מראש.

אני ממליץ לכם מאד להגיע לכאן לארוחה.  אם יזדמן לכם לפגוש את מוסא – מנכ”ל המלון, החוויה שלכם תהיה כפולה ומכופלת.   תגידו שרוני אקרמן שלח אתכם.

הציון שלי: **** כוכבים מתוך 5. ובמילים “טוב מאד פלוס”

מסעדת “קרדו”, מלון “לגאסי”, דרך שכם 29, ירושלים

פתוחה כל השבוע מהשעה 12:00 בצהריים ועד חצות.

טלפון להזמנות: 02-6270827

(הציונים שלי הם עבור החוויה הכוללת ולא רק על איכות המזון עצמו)



*************

2017-04-14T11:10:32+03:00