לטיול יצאנו – יקבים מצאנו…

Home/בילוי/אלכוהול/לטיול יצאנו – יקבים מצאנו…
עונג שבת בסגנון רמת הגולן
ככה פתאום, משום מקום, מתקשר אלי באמצע השבוע חברי הטוב ירון ומציע לי להצטרף אליו בשבת הקרובה לסיור יקבים וטעימות יין ברמת הגולן.
"מכונית יש", הוא אומר ומספר לי שקיבל מיבואן "קיה" את ה"קיה פורטה" לצורך כתיבת כתבה.   "שני יקבים שמוכנים לקבל אותי – יש" וממשיך במסע השכנוע.  "וכייף גדול יהיה" הוא מסיים באקורד ניצחון.
אני, שלאחרונה לא יצאתי לשום טיול משמעותי, מעבר להליכת בוקר רגלית סביב השכונה שלי, קפצתי על ההזדמנות כמוצא שלל רב.  סוף סוף יש לי נהג שיסיע אותי, מכונית שהיא לא שלי כדי "לשרוף" בה קילומטרים ויעד מיוחד שתמיד נותן לי הרגשה שאני איפה שהוא בטקסס (פינת דמשק) – רמת הגולן.
לא הייתי צריך הרבה זמן (רק יומיים) כדי לבדוק עם יוליה אם מתאים לה להצטרף אלינו ולתת לירון תשובה חיובית.
בשבת היעודה, בשעה 08:00 יצאנו לדרך.
כבר בתחילת הטיול, ירון משנה מסלול ופונה לפני הירידות לטבריה, דווקא לכיוון פוריה. "מדוע פנית?"  אני שואל אותו וירון עונה כשחיוך דבילי על פניו "סתם ככה.  ספונטני.  בא לי לסיוע מכאן". וכך כבר בתחילתו, יצא הטיול משליטה בלוח הזמנים.
אבל, זה טיול וחייבים ליהנות גם מהדרך ולא רק מהיעד הסופי, נכון?  אז הנחתי את ראשי לאחור, עצמתי עיניים והלכתי לישון.   אבל לא נודניק כירון יניח לי לישון מספיק זמן ובתוך פחות מ-10 דקות נעצרנו בנקודת הצילום הראשונה לטיול – נקודת התצפית המיתולוגית על הכינרת ועמק הירדן. אין ספר טיולים, משחק ילדים או סדרת קלפי ארץ ישראל שנקודת התצפית הזו לא מופיעה בה. גם אני צילמתי את התמונה ההכרחית ונזכרתי מייד במשחק הקלפים "רביעיות" אי-שם בשנות ה-70 של המאה שעברה. (משפט חזק, אה? עושה רושם שזה מתי שהוא לפני 200 שנה, אבל כולה 45 שנים).
יאללה, צילמנו וממשיכים.
כאשר הגענו לכינרת, פנינו ימינה. בעוברנו ליד קיבוץ דגניה א', ראיתי בזווית העין את הטנק הסורי המיתולוגי המככב בכל סיפורי ושירי א"י הישנה והטובה ואשר שימש בסיס לסיפורי גבורה רבים ששמעתי כילד. זה היה הזמן לעשות מעשה, לראשונה ב-54 שנותי.
אמרתי לירון שיסתובב וייכנס לקיבוץ ויעצור ליד הטנק הסורי.
וכך היה.   יוליה קיבלה ממני שיעור קצר בהיסטורית התקומה של ארץ ישראל ומלחמת השחרור ואני קיבלתי הזדמנות לעמוד לראשונה בחיי ליד הטנק הזה שכיכב בילדותי באותו משחק "רביעיות" ובסיפורי הגבורה ששמעתי כילד.  כן, בכל חיי עברתי עשרות, אם לא מאות פעמים בכביש סובב כינרת, נסעתי מאות פעמים ליד הכניסה לקיבוץ דגניה א'.  מעולם, מעולם לא נעצרתי ליד הטנק המפורסם.  תודה לירון שסייע לי לסגור מעגל בגיל 54.    לא המשכנו בנסיעה לפני שלחצנו על כפתור ההפעלה של הרמקול בעמדת ההסבר שצמודה לטנק והאזנו בהתרגשות רבה לקול שבקע מהרמקול.  היה זה קולו של מוטי קירשנבאום שמספר בהקלטה את סיפורו של הטנק. מסמר שיער לשמוע את קולו של קירשנבאום בוקע מהרמקול, שבועות ספורים לאחר לכתו מאיתנו. נוח על משכבך בשלום. קולך יישאר תמיד איתנו ועם סיפורו של הטנק הסורי בדגניה.
למרות התכנית המקורית לעלות לרמת הגולן,  ירון שעובד בחברת החשמל כבר איזה 300 שנה, לא יכול היה להתגבר על ייצרו ועל שיוכו התאגידי והציע שניסע לראות את מפעל החשמל המיתולוגי של פנחס רוטנברג בנהריים. במילים אחרות מה שירון לא אמר היה; "בואו תראו מאיפה מתחילה ההסטוריה של התאגיד שמשלם את משכורתי".  אני כבר הייתי שם, אבל עבור יוליה וכדי לשמר את החברות השברירית עם ירון, הסכמתי מייד.
לאתר נהריים יש שתי "כניסות".  תחילה נסענו לאתר קיבוץ גשר הישן אשר הוקם ב-1920 ושכן ממש על שפת הירדן. במלחמת השחרור נכבש הקיבוץ ותושביו נמלטו מערבה והקימו את הקיבוץ באתר החדש מערבית לכביש 90, פחות מקילומטר בקו אווירי ממקומו הישן.
בכניסה לגשר הישנה ניצבת תחנת משטרה בריטית ישנה ועליה סימני הקרבות והירי מ-1948.

אתר תחנת החשמל של נהריים הינו פרוייקט מפואר שכרגע מוקף גדרות תייל חשמליות המפרידות בין ישראל לירדן. לפני שנים ביקרתי באתר והסתובבתי בו, אך כיום השערים מוגפים וכל שניתן לעשות הוא
לתצפת את האתר מרחוק או מראש גבעת תצפית קטנה.

התירוץ הרשמי שקיבלנו הוא ש"הגשר ביילי נמצא בתיקון וצה"ל הבטיח
שכשיסתיימו פעולות השיקום של הגשר האתר ייפתח שוב".  לי זה נשמע כמו תירוץ קלוש.
האתר עצמו מרשים מאד.  יש בו מסילות ברזל קטנות וצרות המשמשות קרוניות קטנות, בסגנון אינדיאנה ג'ונס, ששימשו את עובדי המקום שהיה פעיל מאד בין 1927 ל-1931.
בתוך האתר עצמו עברה גם רכבת "תקנית" גדולה כאשר על המסילה
הישנה עדיין ניצבים קרונות משא.  המסילה הזו היא שלוחה של
הרכבת החיג'אזית הטורקית שעברה במקום וחיברה את מצרים עם דמשק ולבנון.  אותי, אישית תמיד מרגש לראות שרידים של רכבת,
תחנות רכבת וקרונות ישנים. זה סוג של שריד שמצביע על פעילות
עסקית ותיירותית ערה וכן מצביע על עובדה שבאיזורים נידחים
ושוממים, היכן שמצויים שרידים אלה, היו בעבר חיים תוססים.

בכניסה לאתר נהריים נמצא גם את האנדרטה שהוקמה שם לזכרן של 7 התלמידות שנרצחו כאשר טיילו באתר לפני שנים, ע"י חייל ירדני.  האירוע עצמו קרה אמנם מעט דרומית למקום האנדרטה, אך מכיוון שכיום מדובר במקום סגור לציבור שנקרא לאחר האירוע "אי השלום", הוקמה כאן האנדרטה אשר בה 7 תילים קטנים הנושאים את שמות הנערות.

טוב, אז אחרי סטייה קלה של כשעתיים בלו"ז שלנו, הגיע הזמן להצפין ולעלות לרמת הגולן.
שאטו-גולן
הביקור ברמת הגולן מתחיל בכניסה למושב אלי-עד. הכניסה למושב
אינה מעידה כלל על מה שמצפה לנו בפנים.
ירון חברי היקר, אירגן לנו ביקור וסיור טעימות בכמה יקבים ובאלי-עד
שוכן יקב "שאטו גולן".  לא ניכנס??
תקשיבו, אני אדם שקשה להפתיע אותו, אבל כאן הופתעתי מאד.
שער כניסה נתן עדות ראשונית למה שמצפה בפנים.  אבל מייד כשעוברים את השער, יודעים שהשער עצמו אינו מספר אפילו 10% מהסיפור.  זה כאילו שעברנו בעזרת טכנולוגיה חדשנית הישר לטוסקנה
שבאיטליה.

משני צידי שביל החצץ נטוע כרם לימודי ולצידו הסברים על סוגי הענבים
המגודלים ע"י היקב ואילו יינות מכינים מענבים אלה.
בגן העצום נטועים פסלים, ישנן סככות וגזיבו עטופים שיחים וירק ויש רחבת דשא גדולה המסתיימת במבנה גדול עליו צומחים שיחים מטפסים.  זה היקב.

בכניסה מקבלת את פנינו  גילת ריבק, אשתו של אחד מבעלי היקב.
כששמעה מי אנחנו ומה עיסוקנו (בלוגרים של החיים הטובים), מייד
פרשה את חסותה עלינו ולקחה אותנו לסיור אישי ברחבי היקב.
מדובר ביקב עילית איכותי המייצר 80 אלף בקבוקים בשנה.  הכרמים מהם מיוצרים היינות והבלנדים של היקב מצויים ממש על גבול ישראל סוריה.
"שאטו גולן" מייצרים כ-15 סוגי יינות ובלנדים שונים.  אחד המיוחדים הוא יין קינוח בסגנון של פורט וקרוי "טוריגה נסיונל" על שמו של הענב הפורטוגלי המיוחד ממנו הוא עשוי.  טעמתי ונדהמתי.
אני איש של מרלו.  זה לא שאני לא שותה יינות אדומים אחרים, אבל "מרלו" ממש "עושה לי את זה".  והמרלו של "שאטו גולן" עמד בכל הציפיות שלי והרבה יותר מזה.
ההפתעה הגדולה של היקב הזה, מעבר ליינות המשובחים, הוא מרתף היינות. תשמעו, אפילו בהוליווד לא מסוגלים לייצר כזו תפאורה.
מדובר במרתף יינות שאני קורא לו "סינטטי". למה הכוונה?  זה "מרתף" שנבנה בטכנולוגיות מודרניות ומבטון מודרני לחלוטין. אופן הבניה, יציקת עמודי בטון בסגנון עמודים של לפני 3000 שנה, המרקם של הבטון, המיזוג והלחות הטבעית שיש במקום, יצרו מראה ותחושה שנכנסו למרתף יינות איטלקי בטוסקנה שפועל כבר לפחות 400 שנים.

את הסיור עם גילת סיימנו בטעימת 4 סוגי יין של היקב.  איזה מזל שאני לא צריך לנהוג.  קינחנו – תרתי משמע – בטעימת יין הקינוח המצויין והמפתיע "טוריגה נסיונל"

טוריגה נסיונל

מחיר היינות נמצא בסקאלה הגבוהה יותר של מחירי היין, אך האיכות בהחלט מצדיקה.
גילת ליוותה אותנו לכניסה, רק כדי לוודא שאנחנו הולכים…ישר.
כמובן שאני צוחק.  גילת נפרדה מאיתנו לשלום תוך הזמנתנו לשוב לביקור ארוך וממצה יותר.
ההנאה היתה מושלמת.  הבטחנו לחזור.
לכם אני ממליץ בכל פה להגיע לביקור וסיור ביקב.  הסיור עולה 30 ש"ח למבקר וכולל סיור מודרך וטעימת יינות.
מומלץ להזמין מראש.  פתוח גם בשבת.
יקב עין נשוט
 
2017-04-26T14:06:46+03:00